top of page

Alwazirné Fehér Andrea

SPECIAL NEEDS AND INCLUSIVE LEARNING

 

Az Erasmus+ mobilitás keretében 2019. 08. 04-től 08.07-ig egy kéthetes tanártovábbképzésen vettem részt Canterburyben, a University of Kent területén, a Pilgrims tanárképző központ szervezésében.

Mind a kurzus résztvevőinek szállása, mind a képzés helyszíne a kampusz területén volt, amelyet gyönyörűen ápolt erdős-parkos terület határol.  A jelentkezők többféle szálláslehetőség közül választhattak: a kampusz területén volt saját szoba külön fürdőszobával és reggelivel, vagy személyes házakban saját szoba közös fürdőszobahasználattal, önellátással. Arra is volt lehetőség, hogy a kampuszon kívül fogadó családnál vagy önálló bérleményben helyezkedjen el valaki. Volt olyan csoporttársam a kurzuson, aki az egész családjával érkezett, így ők az utóbbi lehetőséget választották.

Egy tanártovábbképzés több dologról szól: főként a tanulásról, a szakmai fejlődésről, de ugyanannyira a pihenésről, a kikapcsolódásról, a feltöltődésről is. Aki a társaságot, közösségi élményeket kedveli, annak kézenfekvőbb az első két variáció közül szállást választania. A kampusz gyalogútjain különböző kisállatokkal találkozhattunk nap mint nap. A mókusok, nyulak, rókák (!), valamint a szebbnél szebb madarak közelsége még varázslatosabbá tették az egyébként is mesebeli környezetet. A kampusz félórányi sétára volt Canterbury központjától, amelyet gyalogosan, a Székesegyház tornyait csodálva közelíthettünk meg. A kampusz területén szinte minden igényt kielégítő infrastruktúra állt rendelkezésünkre: kávézók, éttermek, büfék, könyvesbolt, papírbolt. Aki ennél többre vágyott, az negyed óra alatt busszal is bejuthatott a központba, ahol múzeumok, mozi, színház, hagyományos és modern pubok, valamint rengeteg üzlet fogadta a látogatót.

Az első kurzusnapon a kéthetes turnus összes résztvevőjét (kb. 80 főt) elkalauzolták a legfontosabb csomópontokhoz, majd részt vehettünk egy történelmi hajókázáson, ahol helyi egyetemisták avattak be minket a városka múltjának rejtelmeibe. Egy másik alkalommal a város nevezetes épületeit, szobrait, utcáit csodálhattuk meg egy helyi idegenvezető segítségével.

A napi menetrendünk úgy alakult, hogy naponta 9.00-tól 15.30-ig tartott a képzés. Délelőttönként volt egy kávészünet, illetve ebédszünetet is kaptunk, a délutáni programokra pedig szabadon lehetett jelentkezni. A színes és színvonalas összeállításból mindenki találhatott érdeklődésének megfelelőt. A teljesség igénye nélkül néhány közülük: „The taste of Scotland”, „Brexit”. „Neurolinguistic programing (NLP)”, „Creative methodology”, „Teachers wellbeing session”… A választható programok 16.30-tól 21.30-ig tartottak.

A hétvégét a legtöbb résztvevő arra használta ki, hogy felfedezze a környező településeket, vagy Londonba látogasson. A közeli tengerparti kirándulóhelyek némelyikére bérelt kerékpárral vagy sétálva is el lehetett jutni, a távolabbi helyekre pedig vonattal vagy busszal. A közlekedés mindenütt nagyon színvonalas, az összes járművön és minden üzletben elérhető a kártyás fizetés.

Minden kurzusnak volt egy fő trénere, aki a csoportért és a képzés tartalmáért felelt, de a legtöbb tréner vendégelőadókat is hívott a foglalkozásaira. Az én csoportom a létszámot tekintve intimnek mondható volt, az öt fő arányosan reprezentálta a fejlesztésben dolgozók és a tantárgyakat tanító pedagógusok megszokott tantestületi arányát. A nemzetközi csoportban görög, olasz, szlovák, bolgár, spanyol és magyar kollégák tanultak együtt: gyógypedagógus, iskolapszichológus, valamint angol nyelvtanárok.

A továbbképzés fókuszában az inkluzív tanulás/tanítás állt, valamint a tanulók problémás viselkedésének megértése, a tanulási nehézségek és azok jellemzőinek meghatározása. Az elméleti áttekintés mellett interaktív együttműködésünk révén belekóstolhattunk a legújabb inkluzív tanítási módszerek kipróbálásába. A gyakorlatokból ötleteket meríthettünk a differenciáláshoz, a diákokkal és szülőkkel való kommunikációhoz és a tanulók hatékony támogatásához. A csoport nemzetközi összetétele miatt lehetőségünk volt megbeszélni egymással a saját országunkban megélt tapasztalatainkat, jógyakorlatainkat.

Szakmai fejlődésünk mellett a kurzus hozzájárult nyelvi kompetenciáink, személyiségünk fejlődéséhez. A képzés összességében hasznos, színvonalas, jól szervezett és változatos volt, örülök, hogy részt vehettem rajta!

Látkép.jpg
Pilgrims_bejárat.jpg
Képzésen, Pilgrims.jpg

Szabó Enikő

A Kreatív gondolkodás fejlesztése Prágában

 

Az Erasmus+ program keretein belül 2019. augusztus 5-től 9-ig lehetőségem nyílt részt venni a prágai ITC International nevű intézmény által szervezett Encouraging Creative Thinking című kurzuson. Hatalmas várakozással érkeztem Prágába: mivel ez volt az első látogatásom a városban, így az ott-tartózkodásom során a továbbképzésen való részvétel mellett igyekeztem a helyi kultúrával is megismerkedni.

A kurzusra összesen kilencen jelentkeztünk, a csapat tagjai közül ketten Írországból érkezett tanítók, ketten lengyel egyetemi tanárok, ketten román könyvtári dolgozók, valamint egy ciprusi és egy olasz nyelvtanár voltak. A csapat sokszínűsége hozzájárult ahhoz, hogy sokat tanulhattunk különböző európai oktatási rendszerekről és szokásokról.

A kurzusválasztásom oka az volt, hogy szerettem volna olyan ismeretekre szert tenni, amelyeket a matematikatanítás során felhasználhatok. A mindennapi gyakorlat során azt tapasztaltam, hogy a diákok megtanulják az elméletet és a módszereket, de sokszor az elmélyítés gátja az a téves gondolat, hogy nincs helye kreatív gondolkodásnak a matematikaórán, nekik csupán a tanult lépéseket kell alkalmazni.

A tanfolyamot két fiatal pszichológus tartotta, akiktől sok kreativitással kapcsolatos ismeretet szereztünk, számos gyakorlatot kipróbálhattunk. A kurzus kínálatán túl a csoporttagok tapasztalataiból, tudásából és nyitottságából tanulhattam a legtöbbet. Számomra az egyik legérdekesebb rész a második napon jött el, amikor a mentális blokkokról beszélgettünk. Ezek között a tényezők között szerepelt a logikus gondolkodás és a szabályok követése is, így a matematika mint mentális blokk értelmezése is. Érdekes volt látni, hogy a tanórán tapasztalt jelenség mögött milyen pszichológiailag megalapozott okok állhatnak, és milyen ötleteket osztottak meg velem a kollégák.

A kipróbált gyakorlatok során sokat tanultam a saját személyiségemről, és a komfortzónámon kívül eső tevékenységekben is részt vehettem. Az első napokon felmerült az a kérdés, hogy miképpen adjunk olyan értékelést és visszajelzést a tanulóknak, amely támogatója és nem gátja a motivációnak. A trénerek rugalmas hozzáállását mutatja, hogy több olyan modellt is megbeszéltünk, amelyek eredetileg nem képezték a tematika részét.

Számomra a kurzus másik lényeges pontja a kurzus tagjaival folytatott szakmai konzultáció volt, ami általában a foglalkozásokon, de sokszor a délutáni alternatív programokon valósult meg. Előfordult, hogy a helyi kultúrával és ezzel egyidőben egymás kultúrájával ismerkedtünk meg együtt, és az egyik délután folyamán érdekes beszélgetésen is részt vehettem a városi könyvtár vezetőjével, amelyre a kurzuson szintén résztvevő könyvtáros kollégák hívtak meg.

Az ITC International felkészültsége, segítőkészsége és rugalmassága már a kiutazás előtt érezhető volt, és a helyszínre érkezve is az egész csapat pozitív hozzáállását tapasztaltam. A kurzuson kívül egy nagyon érdekes és tartalmas vezetett városnéző túrát is szerveztek nekünk az első napra, melynek során ízelítőt kaptunk a helyi jellegzetességekből, és tippeket kaptunk a további látnivalók megtekintéséhez.

20190806_123551.jpg
20190809_125726.jpg
IMG-20190806-WA0000.jpg

Szemeti Attila

 

IKT eszközök szerepe az oktatásban

 

Manapság senki sem vitathatja azt a tényt, hogy a mobileszközök olyan szinten váltak  mindennapjaink, az általános iskolások és középiskolások életének részévé, amit a tanárképző éveim alatt nem is sejtettünk. Egyértelműen látszik, hogy a mai fiatalok jelentős része napi több órát tölt a virtuális világban, használja a közösségi médiákat és az interneten keresztül kommunikál. Tapasztalataim szerint a napi iskolai gyakorlatban mégsem a tanulást segítő szerepe, hanem elsősorban a korlátozott vagy egyenesen tiltott használata a tanárok célja.

Az a véleményem, hogy egy felelősen gondolkodó pedagógusnak olyan applikációkkal, programokkal kell megismertetnie a diákokat, amelyek hasznos alternatívái lehetnek a tanulók által jelenleg használt programoknak, és támogathatják a tanulási folyamatot. Ezért jelentkeztem az „Tablets and Smart Phones: using mobile devices as educational tools” című képzésre. Ezenkívül azért választottam ezt a tanfolyamot, mert úgy gondoltam, hogy ezen a téren szükségem van fejlődésre, naprakész, friss információkra.

A képzés tematikájának átböngészése után világossá vált, hogy hasznos információkkal leszek gazdagabb a kurzus elvégzése után. A tárgyalt témák és kérdések megfeleltek az elvárásaimnak, természetesen a teljesség igénye nélkül. Egyértelmű volt számomra, hogy a terület gyors fejlődése és a hatalmas kínálat miatt egy egyhetes képzéstől nem várható el, hogy mindenre kiterjedő, részletes és gyakorlati ismereteket nyújtson. A tanfolyamvezető, az ír származású, rendkívül felkészült Teresa Coleman a széles kínálatból bemutatott néhány olyan programot, alkalmazást, amely támogathatja a tanulási folyamatot.

A képzés erőssége mindenféleképpen a gyakorlatias megközelítés volt. Egy rövid ismertető után azonnal elkezdtük használni a saját mobileszközünkön az adott programot, alkalmazást, így az alapvető lépések megismerésére, begyakorlására már a képzés során sor került. Ez nagyon hasznos volt, mert a esetleges kezdeti bizonytalanságoknál azonnali segítséget kaphattunk, illetve ezzel a “hands on” megközelítéssel jóval könnyebben és magabiztosabban sikerült elsajátítani azoknak az új alkalmazásoknak a használatát, amelyek a képzés programjában szerepeltek. Az applikációk felhasználásával a csoport többi tagjának kellett feladatot készítenünk, igazi tantermi szituációt imitáltunk, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy azonnali és jól használható ismeretek birtokában térjek vissza a saját iskolámba a képzés végeztével. 

attila2.png
attila.jpg

Horváth Boglárka

Technológiával támogatott tanulás Máltán

Az Erasmus+ mobilitás keretében 2019.08.29-től 09.08-ig egy kéthetes
továbbképzésen vettem részt, Máltán, Saint Julian’s-ban, az Execuitve Traning Insitute
intézményben. A képzés résztvevői Málta területén belül több városból, városrészről jártak be
az órákra. Az én szállásom Máltán, Sliema-ban volta, amely egy kisebb üdülőterület. A lakás
külön fürdőszobával rendelkezett, a konyhát viszont megosztottam más, ott megszálló
nyaralókkal, turistákkal. Az ellátásról magamnak kellett gondoskodni, hiszen csak konyhával
volt ellátva a townhouse. Teljes mértékben meg voltam elégedve a szállásommal.
A képzésen megismertem egy lányt, aki a barátaival érkezett Máltára, ők 10 percre az
én szállásomtól béreltek ki egy apartmant. Ezenkívül lehetőség volt a kampuszon megszállni,
illetve családnál szobát foglalni a képzés idejére. Számomra a legfontosabb szempont az volt,
hogy saját szobám, illetve fürdőszobám legyen, hiszen szerettem volna elvonulni a fárasztó
napok végén. Budapest és Málta között szombaton közlekedik közvetlen repülőjárat, ezért a képzés
kezdete előtt két nappal érkeztem meg Máltára. Így lehetőségem nyílt megismerni a
környéket, asszimilálódni, és felkészülni a hétfői kezdésre. Hétfőn busszal mentem be a
kampuszra, és reggel 9:00 órakor kezdődött az első óra. Az iskola hatalmas épülete a
bulinegyed közepén helyezkedik el, a közelében boltok, éttermek, különböző kávézók
találhatóak.
Az első nap kezdetén az összes résztvevő egy nagy teremben gyűlt össze, itt mindenkit
beosztottak a csoportjába, és bemutatkoztak a tanárok. Ezután a különböző csoportok
elvonultak a nekik kijelölt tanterembe. Mivel én egy informatikai témájú továbbképzésen
vettem részt, hoztam magammal laptopot.
A csoportársaim különböző országokból érkezett tanítók és tanárok voltak. Ketten
Lengyelországból, Németországból, Olaszországból, Oroszországból és rajtam kívül egy
résztvevő érkezett Magyarországról, Pannonhalmáról. Hamar kialakult a csoportközösség, vidáman és aktívan vettünk részt a különböző foglalkozásokon. Első héten a tanárunk igazán felkészülten és célirányosan, új módszerekkel és ötletekkel látott el minket. Megtanultuk,
hogy hogyan tudjuk felhasználni a technikát az óráinkon, hogy azok igazán naprakészek és
még színesebbek legyenek. Számos olyan alkalmazást és applikációt ismertünk meg, amely segíti a tanárok mindennapi munkáját, és még gördülékenyebbé teszi a tanórákat. A második héten az egyik csoporttársam hazautazott, így 8-an maradtunk a csoportban. Emellett változás volt, hogy új tanár segítségével folytattuk az előző héten tanultak bővítését. A két hetet egy
egyéni projekt bemutatásával zártuk le.
A kéthetes kurzus során három programlehetőséget kínált nekünk az iskola. Szervezett
kiránduláson vehettünk részt, amely során elutazhattunk Málta fővárosába, Vallettába, Gozo szigetére, illetve Mdinába. Én a három szabadidős elfoglaltságból kettőn vettem részt, ugyanis délutánonként számos egyéni programot is szerveztem.
Nagyon jó lehetőségnek bizonyult ez a két hét arra, hogy bővítsem, és naprakésszé
tegyem tanítási és informatikai ismereteimet, illetve a folyamatos angol nyelven történő
kommunikáció következtében hatalmasat fejlődött a nyelvtudásom. A képzés alatt nemcsak szakmailag fejlődtem, hanem egy barátnőre is szert tettem. Őszintén örülök, hogy részt vettem
a képzésen.

málta_bo.jpg
IMG_1437.JPG
ACEP4028.JPG

Deák Anikó Júlia

Alpha College, Dublin 2019 Augusztus

‘Technology in the Classroom’

2019 augusztusában két csodálatos hetet töltöttem Dublinban, az Alpha College által meghirdetett ’Technology in the Classroom’ című  kurzuson. Bár már jártam Írországban, nagy lelkesedéssel készültem az útra, mert az ír kultúra, az ír hagyományok, a kedves emberek nagy benyomást tettek rám korábban is.

A kurzus igen sok, az általam már korábban is használt, vagy teljesen új, számítógép - vagy mobiltelefon alapú applikációt ismertetett meg velünk. Véleményem szerint a 21.század oktató-nevelő munkájában  egyre több több teret fog kapni a digitális technológia, hiszen a tanulók ebben a világban érzik otthon magukat. Még mi résztvevő tanárok is lelkesen készítettük a számítógépes blogokat, nagy odaadással írtunk kommenteket a csoport tagjai által készített videó blogokra, vagy bemutatókra.

Számos fakultatív programot is szervezett az Alpha College - the National Museum,  Trinity College ,  Chester Beatty Library és a gyönyörű katedrálisok.

A legnagyobb élményt mégis Howth jelentette. Howth valaha csak egy aprócska kis halászfalu volt, ma már az egyik legszebb és leginkább látogatott külvárosi zónája Dublinnak.

Csodás tengerparti túraútvonalak, érintetlen természet, sirályfészkek, világítótornyok... ahol az Ég és a Föld összeér...

25 km gyaloglás - feledhetetlen élmény - egy hely, ahol az idő valóban megáll....

Nagy szeretettel ajánlom ezt a kurzust Mindenkinek - itt tanulhatsz, élményekhez juthatsz  barátokra tehetsz szert és persze az angol nyelvi kompetenciáid is fejlődnek:)

an3.jpg
an2.jpg
an.jpg

Lukács- Somos Júlia

 

Módszertani továbbképzés Máltán nyelvtanároknak

2019 augusztusában két hetet tölthettem el az Erasmus+ program jóvoltából Máltán, St.
Julian’s-ban. Az előzetes igényfelmérés és információszerzés után úgy döntöttem, hogy a
ETI Málta Methodology Revisited Revitalised Renergised (Language Teaching
Methodology) című kurzusára jelentkezem. Nyelvtanárként fontosnak tartom a
folyamatos megújulást a módszertan terén, új irányzatok és technikák megismerését,
illetve a szakmai párbeszédet a külföldi kollégákkal, ezért választottam ezt a gazdag
kínálatú kurzust.
Az ETI Málta St. Julian’s városában kínál különböző tanfolyamokat tanárok
számára. Az iskola a belvárosban, hotelek és szórakozóhelyek szomszédságában
helyezkedik el. Mindennap 9 órától 15 óráig vettünk részt különböző órákon, amelyeket
a hagyományos tanteremben, illetve az informatikateremben tartottak meg. A
tantermek felszereltsége megfelel a 21. századik elvárásoknak: kényelmesek, interaktív
táblával felszereltek, légkondicionáltak. A szünetekben büfé, illetve étterem állt
rendelkezésünkre, illetve a közelben szép számmal akadtak kisboltok, kávézók és
gyorséttermek is.
A módszertani felfrissítő kurzust két oktató tartotta. A két különböző
személyiségű trénerrel való munka lehetővé tette azt, hogy a nyelvtanítás sokféle
aspektusát több szemszögből is meg tudjuk közelíteni. Az első héten a csoportunkban
két szlovák, egy magyar, egy lengyel kollégával tanultam együtt, majd a második héten
csatlakozott hozzánk egy spanyol, egy ír, egy német és egy szlovák pedagógus. A
csoportból a legtöbben angoltanárként dolgoztak általános, illetve középiskolában.
A kurzus két hetében mindennap más nyelvtanítási módszerrel, technikával,
területtel foglalkoztunk: középpontba került a kiejtés, a nyelvtan, a szókincs tanítása, a
különböző kompetenciák fejlesztése, a tanulói motiváció kérdése, a tanulótípusok, a
kooperatív tanulás, a történetmesélés szerepe a nyelvórán stb. Számomra a
leghasznosabbnak az IKT kompetenciákat fejlesztő órák bizonyultak, olyan
programokat és applikációkat ismertünk meg, amelyek segítségével különböző
interaktív tevékenységeket valósíthatunk meg az iskolában. Minden alkalommal
különböző handoutokat kaptunk, konkrét feladatokkal, gyakorlatokkal, amelyeket
angoltanárként akár a következő órákra is bevihetünk, vagy más nyelvet oktatóként
módosíthatunk, személyre és nyelvre szabhatunk. Ezeket egy mappába fűztük le,

amelyet magunkkal vittünk a tanfolyamra, és a kurzus végén hazahozhattunk. Nagyon
hasznosnak tartom, hogy bármikor levehetem a polcról, fellapozhatom, ha szükségem
van egy-egy új ötletre, tevékenységre a nyelvórán.
Nemcsak a tanfolyam szakmai részével, hanem a szervezéssel, és a rengeteg
szabadidős programmal is nagyon elégedett voltam. Az érkezésünk után azonnal
lehetőségünk nyílt megismerkedni a többi diákkal egy délutáni program keretében.
Ezenkívül busszal ellátogattunk Málta fővárosába, Vallettába, illetve a korábbi
fővárosba, Mdinába. Az angol nyelvű idegenvezetés segített az ország történelmének,
kultúrájának megismerésében. A két kirándulás mellett még regisztrálhattunk egyéb
szabadidős programokra, például többen ellátogattak Szicíliába vagy Gozo szigetére. Én
a csoporttársakkal, barátokkal külön néztem meg néhány ajánlott nevezetességet,
kirándulást tettem Comino és Gozo szigetén, felfedeztem különböző strandokat,
hajókirándulást tettem a Blue Grotto-nál.
A szigeten eltöltött két hét sok tanulásban és élményben gazdag volt, nagyon
örülök, hogy részt vehettem a programon.

TSYT9757.JPG
WKOA2077 (3).JPG
THHF0732.JPG

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

bottom of page