top of page

Tudásdisszemináció

2017. augusztus 25-én került sor az elsÅ‘ olyan disszeminációs alkalomra, amikor az Orchidea International School tanári karával és a vezetÅ‘ségével is ismertettük a „Diversitas delectat” nevű Erasmus+ projekt keretében megvalósult mobilitásokat. ElsÅ‘ként a projekt koordinátora, Kovács Gabriella tartott rövid összefoglalót a projektrÅ‘l. Visszatekintettünk a pályázatban megfogalmazott célkitűzésekre, és elÅ‘revetítettük a még elÅ‘ttünk álló feladatokat.

​

Ezt követte a nyári mobilitásokon részt vett kollégák rövid beszámolója, illetve kedvcsinálója a tervezett disszeminációs foglalkozásokhoz. A nyelvtanfolyamon részt vett tanárok (Nagyné Nagy Krisztina, Csík Noémi, Szabó Adrienn és Csomós Anett) kötetlen formában meséltek arról, hogy milyen jól szervezett nyelvtanfolyamon tanulhattak Cambridge-ben, illetve Máltán, kik voltak a tanáraik, milyen szabadon választható szakmai, vagy kulturális programok között válogattak. A tanfolyamokon azonban arra is odafigyeltek, hogy Å‘ket milyen módszerekkel tanították, és röviden felvillantották az ott látott technikákat. Ezeket a tanév során workshopok keretében mutatják majd be a kollégáknak, hogy azokat a nyelvtanárok és a tanítók is kipróbálhassák, kedvük szerint bevihessék órára.

A módszertani képzésrÅ‘l hazaérkezettek közül elÅ‘ször Kányi Katalin adott ízelítÅ‘t azokból az applikációkból, amelyekkel Firenzében foglalkoztak, s melyek a tanítási órákat hatékonyabbá, színesebbé tehetik A beszámoló nagy érdeklÅ‘dést keltett, hiszen az infokommunikációs technológia minden szaktanár számára tartogat lehetÅ‘ségeket.

Halász Katalin nem gyÅ‘zte sorolni az ötleteket, kreatív tantermi megoldásokat, hiszen Londonban kimondottan angol nyelvtanároknak szóló módszertani eszközökkel gazdagodott. A nyelvtanárok minden bizonnyal sokat profitálnak majd az ezekbÅ‘l összeállított workshopokból, és frissíthetik tantárgypedagógiai repertoárjukat.

Oláh Dóra és Kovács Gabriella a Content and Language Integrated Learning (CLIL) módszertanával ismerkedett Angliában. Egyrészt a CLIL elméletét tanulták meg, amelyben a tanítás hogyanjára kerül a hangsúly a „mit tanítsunk” helyett, másrészt olyan módszertani ötletek sokaságával ismerkedtek meg, amelyek segítségével a kéttannyelvű iskolákban angolul oktató tanárok munkája könnyebbé és hatékonyabbá válhat. Kovács Gabriella tanfolyama ezen felül a kollegialitásra, vagyis a nyelvtanárok és a szaktanárok együttműködésre is koncentrált. Az együttműködés mikéntének elsajátítása lehetÅ‘séget nyújt a CLIL hatékony iskolai alkalmazására.

Izgalmas év elÅ‘tt állunk, hiszen az Å‘sz folyamán kollégáink további mobilitásokon vesznek majd részt, és már a hazaérkezettektÅ‘l is sokat tudunk tanulni, szinte a bÅ‘ség zavarával küzdve.

Közben a projekt céljait is szem elÅ‘tt tartva már gondolkodunk a megvalósítás további lépésein.

Kányi Kata nyílt órája

2017. július 10–15. között a Firenzében vettem részt a „There’s an App for That!” címet viselÅ‘ kurzuson. A program keretében, az egyhetes képzésen több olyan, az oktatásban is felhasználható applikációval ismerkedtem meg, amelyek nemcsak a tanórát színesítik, hanem a szülÅ‘knek is fogódzót nyújthatnak egy-egy nehezen induló otthoni gyakorlásban.

Már a projekt alatt az járt a fejemben, hogy a szeptemberben elinduló tanév egyes tantárgyainál, és azok témaköreinél miként vethetem be a tanultakat. Az Erasmus+ projektünk célja az is, hogy a tapasztalataink, új ötleteink ne csak a gyerekekkel végzett tantermi munkában hasznosuljanak, hanem szélesebb körben is: ismertessük meg a módszereket a szülÅ‘kkel, kollégáinkkal is. Így került sor 2017. szeptember 28-án, egy csütörtöki napon egy bemutatóra a vezetÅ‘im körében.

Már a kiküldött meghívóimra érkezÅ‘ válaszokból is éreztem, hogy nagy várakozással elÅ‘zi meg a bemutató órámat. Célom az volt, hogy betekintést nyújtsak a módszertani eszköztár felhasználási területeibe, ezért nem egy hagyományosan felépített tanórával találkoztak a vendégeink.

A Mozaik Kiadó tankönyvcsaládját használva iskolánk rendelkezik hozzáféréssel pl. a mozaBook és a mozaWeb online felületeihez. Ezek már önmagukban nemcsak élményszerű tanulás nyújtanak, hanem nekünk pedagógusoknak is sokat segítenek. Ezekre alapozva építettem fel egy természetismeret órát, amely egy szabadon bÅ‘víthetÅ‘ egysége a tananyagnak..

Az Adobe Spark program lehetÅ‘vé teszi, hogy azonos felületre gyűjtsük össze azokat az információkat, amelyeket használni, bemutatni szeretnénk: képeket, videókat, kvíz anyagokat stb. Ez szintén egy webes felület, így bárhol megnyitható. Esztétikailag szebb, mint a PowerPoint, diák alkalmazása nélkül, egy lapon lehet gördíteni a kívánt tartalmat.

A tankönyvvel összedolgozva alakítottam át egy-egy feladatot, hogy a tanult alkalmazásban jelenjen meg a tartalom. A Quizizz applikáció segítségével egy kvíz segítségével ismerkedtek meg a gyerekek az erÅ‘ben élÅ‘ állatok jellegzetes külsejével, illetve egy-egy, csak rájuk jellemzÅ‘ érdekességgel. A program kiváló példája a gamifikációnak, hiszen a gyerekek nagyon élvezték, játszva tanultak.

A Popplet alkalmazás segítségével kifejezéseket gyűjtöttünk az emlÅ‘sök, illetve a madarak csoportjára, majd virtuálisan összekötve párosítottuk azokat a megfelelÅ‘ állat képével. Ez a szoftver nem csak tanórán alkalmazhatóak, a kvíz újra és újra lejátszható, de a Popplet pókhálóábrája is kiegészíthetÅ‘, alakítható otthonról vagy akár útközben is.

Célom egy olyan iskolai eszköztár (tablet park) beszerzése, amely használhatóvá teszi a fenti módszereket, mind egyéni, mind csoportos keretben.

Workshop
ötlet

Tudásdisszemináció

2017 november 17-én az Orchidea Nemzetközi Iskola egész napos továbbképzést tartott tanárainak. Az Erasmus+ projektben részt vevÅ‘ kollégák workshopok formájában osztották meg a külföldi tanfolyamokon szerzett tapasztalatokat, ott megismert jógyakorlatokat.

Összesen 15 workshopot tartottunk, s az Iskola kollégái érdeklÅ‘désüknek megfelelÅ‘en többet is választhattak a foglalkozások közül.

Az alábbi fényképek ízelítÅ‘t adnak a jó hangulatú szakmai napból.

Tudásdisszemináció

2018 február 12-én az Orchidea Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium angyalföldi épülete adott otthont a XIII. kerületi Pedagógiai Napok keretében megrendezett „Kreativitás az angolórán” elnevezésű továbbképzésnek. A program egyben Erasmus+ KA1-es projektünk disszeminációs eseménye is volt. A tanfolyamon iskolánk tanárai mellett a Németh László Gimnázium és az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanárai is részt vettek, akik a saját Erasmus+ projektjük keretében megismert módszertani újdonságokat osztották meg a program résztvevÅ‘ivel. Kerületünk iskoláiból 35 angoltanár jött el és segítette lelkes részvételével  a továbbképzés sikeres lebonyolítását.

Köszönjük az Orchidea Iskolából Halász Katalinnak, Kányi Katalinnak és Nathaniel Ashlock-Kéthelyinek, a Németh László Gimnáziumból Zsoldosné Kovács Líviának, Visy Kornéliának és dr. Asztalos Évának, valamint a Radnóti Miklós Gyakorlóiskolából J. Tóth Juditnak és Szabóné Rudnai Zsuzsannának, hogy hozzájárultak a szakmai nap sikeréhez!

Az eseményrÅ‘l a helyi lap, a XIII. kerületi Hírnök is beszámolt.

Ötlettár linkek

Kányi Kata:

http://tpf.hu/tudastar/mogy/897/quizizz

http://tpf.hu/tudastar/dm/419/termeszetismeret-te

​

Kovács Gabriella:

http://tpf.hu/tudastar/mogy/902/abc-diktalas

http://tpf.hu/tudastar/mogy/901/szotanitas-schmitt-schmitt-illetve-kozlekedesi-lampa-technika

​

Oláh Dóra:

http://tpf.hu/tudastar/mogy/908/jigsaw-reading

http://www.tka.hu/tudastar/mogy/912/runaway-cards

​

LÅ‘rincze Tímea:

http://tpf.hu/tudastar/mogy/909/egyetertunk

http://tpf.hu/tudastar/mogy/911/allatok-a-hazban-es-haz-korul

​

Vermeki Boglárka:

http://tpf.hu/tudastar/mogy/907/halcsontvaz-ok-es-okozat

http://tpf.hu/tudastar/mogy/906/rangsorolas

​

Szabó Adrienn

http://tpf.hu/tudastar/mogy/913/dubbing

http://tpf.hu/tudastar/mogy/914/bluff-or-brag

​

Csomós Anett:

http://tpf.hu/tudastar/mogy/916/auction-aukcio

http://tpf.hu/tudastar/mogy/917/hianyos-dalszovegek-kiegeszitese

​

Szemeti Attila

http://www.tka.hu/tudastar/mogy/910/legy-pozitiv

http://www.tka.hu/tudastar/mogy/918/pozitiv-biralat

​

Nagy Krisztina

http://www.tka.hu/tudastar/mogy/915/tortenetmondas-mashogyan

http://www.tka.hu/tudastar/mogy/923/kepleiras-kreativan

​

Csík Noémi

http://tpf.hu/tudastar/mogy/919/mi-a-kerdes

http://tpf.hu/tudastar/mogy/920/ki-nyeret

​

Szűts Tamás

http://tpf.hu/tudastar/mogy/922/dolgozatiras-egyszeruen

http://tpf.hu/tudastar/mogy/921/virtualis-gilisztaboncolas-angolul

​

Halász Katalin

http://tpf.hu/tudastar/mogy/925/egyuttmukodo-munka-hallgasd-meg-rajzold-le-es-meseld-el

http://tpf.hu/tudastar/mogy/924/diktalas-sebessegiranyitassal

bottom of page