top of page

Konfliktuskezelési keretrendszer

az Orchidea Magyar-Angol Két Tanítási  Nyelvű Óvoda, Általános lskola és  Gimnázium számára

Az emberek elfelejtik, amit mondasz, és elfelejtik, amit teszel.  Az egyetlen dolog, amire emlékezni fognak, az, hogy milyen  érzéseket váltottál ki belÅ‘lük.”

Maya Angelou

A kidolgozott keretrendszert iskolánk kollégái állították össze Susan Gagliano Erasmus+  képzése alapján.

 

Alapvetésünk, hogy a konfliktusok az élet, így az iskolai élet részei. Ugyanakkor a  konfliktus nem egy olyan helyzet, amitÅ‘l félnünk, tartanunk kell, hanem lehetÅ‘ség. A  konfliktus mindig egy lehetÅ‘ség, hogy a konfliktus résztvevÅ‘i és  környezetük is  megváltozzon, jobbá váljanak. Hisszük, hogy ha egy probléma, konfliktus felszínre kerül egy  közösségben, akkor a közösség ereje az, ami képes lesz megoldani a konfliktust, hiszen ha a  probléma is ott születik, a megoldást is hordozza a közösség és bíznunk kell abban, hogy  képesek az adott szituáció megoldására. A konfliktusok minden egyes esetben érzelmileg  túlfűtött helyzetek. Ahhoz, hogy megnyugtató megoldást találjunk a szituációra, nemcsak a  problémát, de az érzelmeket is kezelnünk kell.

A konfliktuskezelés lépései

1. Fogalmazzuk meg pontosan, nyíltan az adott problémát, mi okozza a konfliktust  valójában.

​

Az esetek jelentÅ‘s részében az érzékelhetÅ‘, látható feszültség az érintettek között csak  tünet, a valós konfliktus többnyire rejtve marad úgy, mint egy jéghegy. A feladatunk az, hogy  ne csak a tünetet, de a tünetektÅ‘l elindulva eljussunk a probléma gyökeréig és ezt próbáljuk  meg kezelni. Ehhez Å‘szinte beszélgetésre van szükség az érintett felekkel és arra, hogy a felek  képesek legyenek meghallgatni egymást. Ehhez használjuk az értÅ‘ figyelem technikát, hogy  közvetítsük a felek érzelmeit és empátiát, hogy a másik fél szemszögébÅ‘l is képesek legyünk  megvizsgálni a helyzetet.

Vegyük komolyan az összes javaslatot függetlenül attól, hogy mi a mi véleményünk  róla. Ne véleményezzük Å‘ket, hanem egyszerűen gyűjtsük Å‘ket össze mindenféle  megjegyzés nélkül, hogy ne befolyásoljuk az konfliktus érintettjeit.

3. Értékeljük, beszéljük át a felmerült javaslatokat.

A konfliktusban résztvevÅ‘ felek mindegyikével közösen vitassuk meg az összes begyűjtött megoldási javaslatot. Vizsgáljuk meg a lehetséges pozitív és negatív hozadékát az adott javaslatnak, a megvalósíthatóságukat, illeszkedik-e az iskola értékrendjéhez. Gondoljuk végig, hogy a javaslatok ténylegesen a valós problémára nyújtana megoldási lehetÅ‘séget.

4. Közösen válasszuk ki azt a javaslatot, ami a konfliktusban részt vevÅ‘ összes fél  számára elfogadható, win – win szituáció.

Az összes felmerült javaslat közül válaszuk ki azt az egyet közösen az érintett felekkel,  amelyiket a legalkalmasabbnak tartunk közösen a probléma megoldására. Cél a win – win  megoldás kidolgozása, megtalálása. A win – win helyzet, megoldás mindkét fél számára  megnyugtató és elfogadható helyzetet teremt. Egyik fél sem érezheti magát vesztesnek, aki  alul marad a másik féllel szemben, nincs rivalizálás, hanem a megoldás során egyenlÅ‘ felek  együttműködése hozhatja el a helyzet hosszú távú és megnyugtató megoldását, ahol mindkét  fél úgy érezheti, hogy elérte azt, ami számára fontos az adott helyzetben.

5. Ültessük gyakorlatba a javaslatot. Rögzítsük, hogy mikor beszéljük meg a tapasztalatokat és ha szükséges, eszközöljünk módosításokat.

Rögzítsük akár írásban is a felek között azokat a feltételeket, amelyek betartásába megállapodtak és kezdjük el alkalmazni a mindennapokban. Állapodjunk meg egy idÅ‘pontban, amikor összeülünk és megbeszéljük, hogy hogyan működött az a megállapodás, amit megkötöttünk. Segítette-e a valós problémák megoldását, és ha nem, akkor a folyamatot kezdjük ismét az elejérÅ‘l, hogy működÅ‘ közös megoldást találjunk a konfliktus gyökerének megoldására.

Konfliktuskezelési keretrendszer az Orchidea Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános lskola és Gimnázium számára, készült Susan Gagliano Erasmus+ képzése alapján.
Budapest, 2018. január

2. Gyűjtsünk ötleteket a konfliktusban érintett szereplÅ‘ket bevonva a helyzet  megoldására.

​

bottom of page