top of page

Tudásdisszemináció a szervezeten kívül

Tudásdisszemináció a ELTE TTK oktatóinak

Iskolánk több tanára más közép- és vagy felsÅ‘oktatási intézményben is tanít, sÅ‘t olyan is van aki a tanárképzésben oktat. Szűts Tamás kollegánk az ELTE Savaria Biológiai Tanszékén docens, több szakmai tárgy elÅ‘adója.

 

A tanfolyamon tanultakat az ELTE (mind a budapesti, mind pedig a szombathelyi campuson) megújuló tanárképzésében, annak új hálótervének összeálításában résztvevÅ‘ oktatóknak mutata be egy rövid, kétórás interaktív óra keretében. Ez azért is kiemelkedÅ‘en fontos, mert egyrészrÅ‘l a pedagógiai mérések több egyetemi tantárgy esetében már ezekkel a módszerekkel (Socrative, Quizlet) történnek, valamint az új hálótervben az "Informatika" kurzust sikerült átalakítani "IKT módszerek az oktatásban" nevű kurzussá. A tanmenet kialakításában Szűts Tamás oroszlánrészt vállalt, aminek következtében szeptembertÅ‘l olyan  kurzusa is lesz a legnagyobb magyar tanárképzÅ‘ felsÅ‘oktatási intézményben ami kifejezetten az Erasmus+ pályázaton elsajátított tudásanyagra épül. Egy új szinten tudjuk ezt a tudást terjeszteni, a tanárképzÅ‘s hallgatók körében. 

A tanmenet végsÅ‘ formája ugyan még nem ismert, de az alábbi fÅ‘bb pontok segítenek a kialakításában. A XXI. századi informatikai eszközök, mint készségek oktatása tanárképzÅ‘sök esetében hozzájárulhat a tanári szakma reformjához.

​

​

Google és az egyetem (levelezés/levélszortírozás, alkalmazások, telefonintegráció, Neptun-naptár, stb.)
FelhÅ‘alapú alkalmazások (Google Drive, OneDrive, Dropbox) online tárolás
Office és online alternatíváik
A szakdolgozat megírása / formázása 
Szervezési és rendszerezési alkalmazások
Tudományos cikkek kezelése, keresése PayWall és Sci-Hub eKönyvek
A pdf és kezelése (mit lehet vele csinálni és mit nem?)
Grafikai programok (én PhotoShopos vagyok, de már a Powerpoint is sok opciót kínál)
Tanításhoz alkalmas egyéb alkalmazások, pl. augmented reality
Osztálykezelés, tananyagkezelés, SMARTBOARD és smartboard tananyagfejlesztés

Tudásdisszemináció a ELTE TTK hallgatóinak

Iskolánk több tanára más közép- és vagy felsÅ‘oktatási intézményben is tanít, sÅ‘t olyan is van aki a tanárképzésben oktat. Szűts Tamás kollegánk az ELTE Savaria Biológiai Tanszékén docens, több szakmai tárgy elÅ‘adója.

​

A tanárképzés szeptembertÅ‘l érvényes hálótervébe beépített IKT módszerek az oktatásban a 4-5 év múlva végzÅ‘ biológia tanároknak adja át a tudásunkat, de a most tanuló biológia tanárszakos hallgatók is kaptak ízelítÅ‘t a "Közösségi médiumok és tabletek az oktatásban" nevű kurzuson tanultakból. 

A Szűts Tamás által oktatott Biogeográfia és Evolúcióbiológia tárgyak esetében a diákok értékelése a Socrative oldal segítségével történik. A Bioinformatika kurzuson pedig 2 elÅ‘adást szentelt a különbözÅ‘ közösségi oldalak és azok elÅ‘nyeinek a bemutatására.

Tudásdisszemináció az ÁOTE hallgatóinak

Szűts Tamás kollegánk az Állatorvostudumányi Egyetem Biológiai Intézetének meghívott oktatója, a Biomok és a Zootaxonómia szakmai tárgyak elÅ‘adója volt a 2017-2018 tanév II. félévében.

​

A megtartott elÅ‘adások mellett a Biológiai intézet vezetÅ‘jének is tartott tudásdisszeminációt, melynek az lett az eredménye, hogy a szakon ezen két tárgy esetén (mindkettÅ‘t több oktató tartotta ami a szóbeli vizsgáztatást rendkívül megnehezítette) bevezették az interneten történÅ‘ írásbeli vizsgáztatást. Eddig három vizsgaalkalommal összesen 17 hallgató vizsgázott le, és elmondásuk szerint inkább pozitív élmény volt az interneten keresztül vizsgázni.

bottom of page