„A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.„

© 2017 by Tamás Szűts. Created with Wix.com

Kiutazás utáni kérdőív értékelése

Orchidea Magyar-Angol Két Tanítási  Nyelvű Óvoda, Általános lskola és  Gimnázium ERASMUS+ pályázat

A 2017/2018-as tanévben 16 kollégánk vett részt az Erasmus+ projektben. Az idei projektben az angol nyelvi képzésekre került a nagyobb hangsúly, 5 tanárunk vett részt ilyen tanfolyamon. Ez a kiutazás utáni kérdőív válaszaiból is kiderül, ugyanis a „Miért választotta ki a továbbképzést?” kérdésre a legtöbben azt írták, hogy a már meglévő nyelvtudásukat, szókincsüket szerették volna fejleszteni. Emellett megjelenik okként a multikulturális iskolában való tanítás, kollégák támogatása, új módszerek, digitális technikai újdonságok megismerése is. 
A válaszolók 100%-a úgy érzi, hogy hasznos volt a továbbképzés, és a megszerzett tudásukat alkalmazni tudják a mindennapi munkájuk során. Hogy a munkájuk mely területein, milyen mértékben tudják használni a megszerzett ismereteket, arra különböző válaszok érkeztek. A következőkben összehasonlítottuk, hogy a kiutazásunk előtt milyen elvárásaink voltak, mely kompetenciáinkat szerettük volna fejleszteni a tanfolyamok alatt, illetve, hogy milyen területeken szerettük volna használni az új tapasztalatokat azzal, hogy a mobilitásunk alatt ebből mi valósult meg, mik a tapasztalataink a kiutazás után.
A tanárok a következőket válaszolták arra a kérdésre, hogy mindennapi munkájukban mely területen fogják hasznát látni a tanfolyamon megszerzett tudásának:
 (5 – teljes mértékben; 1 – egyáltalán nem)

A grafikonokból láthatjuk, hogy a nyelvi kompetencia, a tananyagfejlesztés és a multikulturális környezetben való tanítás értéke lett a legmagasabb, a kiutazás előtti kérdőívben körülbelül ugyanezek az értékek voltak. Ami jelentősebben eltér az előző kérdőívtől az a tanulásszervezés, differenciálás, a módszertani ismeretek bővítése és a szaktárgyi tudás fejlesztése.
Arra, hogy mi volt a legjobb élmény, tapasztalat a tanfolyam során, a kollégák több, mint 50%-a az angol nyelvi környezetet, az angol nyelv használatának lehetőségét írták. Erre a kérdésre a válaszadók 35%-a írta azt is, hogy a tanfolyamuk interaktív volt, hogy a különböző országokból érkező kollégákkal történő tapasztalatcsere nagyon hasznos volt, az órák beszédközpontúak voltak és új ötleteket, jó gyakorlatokat ismertek meg. 

Az utolsó kérdés arra vonatkozott, hogy felmerült-e bármiféle nehézség a tanfolyam során. A projektben résztvevők 80%-a azt írta, hogy semmi nem okozott neki nehézséget, néhányan megemlítették az adminisztrációt, módszertani ötleteket kevésnek tartották, illetve nehéz volt egyedüli magyarnak lenni, mert az azonos országokból érkezők csoportokban voltak.

Összességében elmondhatjuk, hogy az elvárásainknak megfelelően fejlődtek kompetenciáink, illetve azokon a területeken tudjuk majd használni az elsajátított új ismereteket, amelyekre a kiutazás előtt számítottunk.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now