top of page

Kiutazás utáni kérdÅ‘ív értékelése

Orchidea Magyar-Angol Két Tanítási  Nyelvű Óvoda, Általános lskola és  Gimnázium ERASMUS+ pályázat

A 2017/2018-as tanévben 16 kollégánk vett részt az Erasmus+ projektben. Az idei projektben az angol nyelvi képzésekre került a nagyobb hangsúly, 5 tanárunk vett részt ilyen tanfolyamon. Ez a kiutazás utáni kérdÅ‘ív válaszaiból is kiderül, ugyanis a „Miért választotta ki a továbbképzést?” kérdésre a legtöbben azt írták, hogy a már meglévÅ‘ nyelvtudásukat, szókincsüket szerették volna fejleszteni. Emellett megjelenik okként a multikulturális iskolában való tanítás, kollégák támogatása, új módszerek, digitális technikai újdonságok megismerése is. 
A válaszolók 100%-a úgy érzi, hogy hasznos volt a továbbképzés, és a megszerzett tudásukat alkalmazni tudják a mindennapi munkájuk során. Hogy a munkájuk mely területein, milyen mértékben tudják használni a megszerzett ismereteket, arra különbözÅ‘ válaszok érkeztek. A következÅ‘kben összehasonlítottuk, hogy a kiutazásunk elÅ‘tt milyen elvárásaink voltak, mely kompetenciáinkat szerettük volna fejleszteni a tanfolyamok alatt, illetve, hogy milyen területeken szerettük volna használni az új tapasztalatokat azzal, hogy a mobilitásunk alatt ebbÅ‘l mi valósult meg, mik a tapasztalataink a kiutazás után.
A tanárok a következÅ‘ket válaszolták arra a kérdésre, hogy mindennapi munkájukban mely területen fogják hasznát látni a tanfolyamon megszerzett tudásának:
 (5 – teljes mértékben; 1 – egyáltalán nem)

A grafikonokból láthatjuk, hogy a nyelvi kompetencia, a tananyagfejlesztés és a multikulturális környezetben való tanítás értéke lett a legmagasabb, a kiutazás elÅ‘tti kérdÅ‘ívben körülbelül ugyanezek az értékek voltak. Ami jelentÅ‘sebben eltér az elÅ‘zÅ‘ kérdÅ‘ívtÅ‘l az a tanulásszervezés, differenciálás, a módszertani ismeretek bÅ‘vítése és a szaktárgyi tudás fejlesztése.
Arra, hogy mi volt a legjobb élmény, tapasztalat a tanfolyam során, a kollégák több, mint 50%-a az angol nyelvi környezetet, az angol nyelv használatának lehetÅ‘ségét írták. Erre a kérdésre a válaszadók 35%-a írta azt is, hogy a tanfolyamuk interaktív volt, hogy a különbözÅ‘ országokból érkezÅ‘ kollégákkal történÅ‘ tapasztalatcsere nagyon hasznos volt, az órák beszédközpontúak voltak és új ötleteket, jó gyakorlatokat ismertek meg. 

Az utolsó kérdés arra vonatkozott, hogy felmerült-e bármiféle nehézség a tanfolyam során. A projektben résztvevÅ‘k 80%-a azt írta, hogy semmi nem okozott neki nehézséget, néhányan megemlítették az adminisztrációt, módszertani ötleteket kevésnek tartották, illetve nehéz volt egyedüli magyarnak lenni, mert az azonos országokból érkezÅ‘k csoportokban voltak.

​

​

​

Összességében elmondhatjuk, hogy az elvárásainknak megfelelÅ‘en fejlÅ‘dtek kompetenciáink, illetve azokon a területeken tudjuk majd használni az elsajátított új ismereteket, amelyekre a kiutazás elÅ‘tt számítottunk.

​

bottom of page